TALOUSOHJESÄÄNTÖ
SISÄLTÖ
1. PERUSTEET
2. VASTUUNJAKO TALOUSASIOISSA, TILINPÄÄTÖS JA TOIMINNANTARKASTUS
3. PANKKITILI JA KÄTEISKASSA
4. VALMENNUSJOUKKUEEN TALOUDEN PERUSTEET
5. KIRJANPITO, TOSITTEET JA LASKUT
6. SEURAN JÄSENEN MAKSUT
7. HARRASTUKSEN / KILPAILUTOIMINNAN LOPETTAMINEN
8. PÄIVÄRAHAT, KULUKORVAUKSET JA MUUT MAKSUT
9. VAPAAEHTOISTYÖNTEKIJÖIDEN MUISTAMISET JA KIITOKSET
1. PERUSTEET
Muuramen Syke ry on yleishyödyllinen yhdistys ja sen toimintaa säätelevät Suomen lait (mm. yhdistyslaki ja tuloverolaki ja asetukset sekä yhdistyksen omat säännöt.
Muuramen Syke ry:n tilikausi on kalenterivuosi (1.1.-31.12.)
Muuramen Syke ry y-tunnus: 2283311-8
Yhdistysrekisteritunnus on 201509 ja Syke on merkitty yhdistysrekisteriin 14.8.2009
Muuramen Syke ry:n toiminta on arvonlisäverovapaata yleishyödyllisen yhdistyksen toimintaa, Sisä-Suomen yritysverotoimiston päätös 15.10.2009.
2. VASTUUNJAKO TALOUSASIOISSA, TILINPÄÄTÖS JA TOIMINNANTARKASTUS
Muuramen Sykkeen toimintaa johtaa sen lainmukaisena hallituksena syyskokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävänä talousasioihin liittyen on:
· hoitaa yhdistyksen omaisuutta ja taloutta
· tehdä kalenterivuosittain yhdistyksen tilinpäätös
· suorittaa muut yhdistyslain tai sääntöjen vaatimat määräaikaiset toimenpiteet
Hallitus valmistelee vuosibudjetin ja toimintasuunnitelman syyskokouksen hyväksyttäväksi toiminnanjohtajan valmistelun pohjalta. Budjettia työstetään hallitustyön lisäksi erillisessä budjettiriihessä. Syyskokous pidetään yhdistyksen sääntöjen mukaisesti aina marraskuun loppuun mennessä.
Sykkeen tilit päätetään kalenterivuosittain. Hallituksen on jätettävä tilit toiminnantarkastajille viimeistään kuukautta ennen yhdistyksen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien tulee palauttaa tilit lausuntoineen hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen yhdistyksen kevätkokousta.
Toimintansa tukemiseksi Muuramen Syke voi:
· harjoittaa julkaisutoimintaa
· järjestää leirejä, kursseja, tapahtumia, kilpailuja ym. liikuntaan liittyviä tapahtumia
· välittää jäsenilleen liikuntaan liittyviä välineitä, asuja ja tarvikkeita
· ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja
· omistaa ja hankkia omaa toimintaansa varten kiinteää ja irtainta omaisuutta
· järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia
Kevätkokouksessa, joka on seuran korkein päättävä elin, käsitellään seuraavat talouteen liittyvät asiat:
· esitellään yhdistyksen vuosikertomus
· esitellään edellisen vuoden tilit ja toiminnantarkastajan niistä antama lausunto sekä vahvistetaan tilinpäätös
· päätetään vastuuvapauden myöntämisestä asianomaisille
Sykkeen joukkueet ovat velvollisia toimimaan hallituksen säännösten ja ohjeiden mukaisesti talousasioissa. Pääsääntöisesti joukkueilla ei ole omia pankkitilejä ja joukkueiden rahaliikenne hoidetaan seuratyöntekijöiden ja seuran pankkitilin kautta.
3. PANKKITILI JA KÄTEISKASSA
Rahaliikenne hoidetaan seuran nimissä ja seuran pankkitilin kautta. Tilinkäyttöoikeus on toiminnanjohtajalla ja hallituksen puheenjohtajalla sekä erikseen sovittaessa seuratyöntekijällä tai muulla hallituksen nimeämällä henkilöllä.
Käteiskassa lasketaan, täsmätään ja tilitetään aina vähintään toimintakausien (kevätkausi, syyskausi ja kesäkausi) lopussa. Tarvittaessa, esim. isojen tapahtumien jälkeen, useammin. Käteiskassan käyttöä pyritään minimoimaan, esim. osallistumismaksut toivotaan maksettavan laskun viitenumerolla suoraan seuran pankkitilille. Maksuja on mahdollista suorittaa myös korttipäätelaitteella tai MobilePaylla, esim. tapahtumien yhteydessä ja seuran toimistolla.
4. VALMENNUSJOUKKUEEN TALOUDEN PERUSTEET
Kaikki valmennusjoukkueiden rahat ja omaisuus, jotka on kerätty tai hankittu eri menetelmillä, ovat seuran omaisuutta. Suurista joukkuekohtaisista hankinnoista tulee tehdä etukäteissuunnitelma sekä tarvittaessa sopimus seuran työntekijän kanssa. Valmennusjoukkueille kerätyt rahat ovat joukkuekohtaisia. Jäsenen siirtyessä seurasta toiseen tai harrastuksen loppuessa rahat eivät siirry jäsenen mukana. Valmennusjoukkueen lopettaessa toimintansa kokonaan joukkueen varainhankinnalla kerätyt rahat ovat seuran omaisuutta.
Valmennusjoukkueiden varainhankintatapoja voivat mm. olla
· mainos- ja sponsoritulot
· omat tapahtumat
· myyjäiset, kahvio, narikka.
Varainhankinnan tulee olla verottajan ohjeistuksen mukaisesti verovapaata.
Varainhankintaa harjoittavan joukkueen on nimettävä henkilö (esim. talousvastaava tai jojo), jonka vastuulla on huolehtia joukkueen varainhankinnan seuraamisesta ja tarvittaessa tehdä rahankäyttösuunnitelma ja pyydettäessä raportoida seuran työntekijälle joukkueen varainhankinnan tilanne. Varainhankinnalla tulee olla aina peruste. Varainhankinnasta tiedotetaan aina etukäteen seuran seuran työntekijälle, joka varmistaa, että se täyttää verovapaan varainhankinnan ehdot ja on seuran linjausten mukaista.
Tavoitteena on, että kauden alkaessa kilpailevan joukkueen kaikki kustannukset arvioidaan valmentajan, seuran työntekijän ja jojon toimesta ja tiedotetaan selkeästi joukkueen jäsenille (aikuisten joukkueissa) / alaikäisten lasten vanhemmille.
Joukkuekohtaiset budjetit kauden kokonaiskustannuksista lasketaan erikseen kevät, kesä ja syyskaudelta. Budjetin mukaan päätetään kauden laskutuserät. Joukkueen kauden kokonaiskustannukset koostuvat seuran määrittelemästä kausimaksusta, jäsenmaksusta (15€ / vuosi) ja hallintomaksusta (15€ / kausi) sekä joukkueen muista omista kuluista.
Hallintomaksu 15 e / kausi / harrastaja laskutetaan sellaisilta esiintyviltä/kilpailevilta joukkueilta, joille tulee kauttalaskutettavaa (lajiryhmät). Jos muulle harrasteryhmälle tulee lisäkuluja esim. asustehankinnoista tms., lisätään joukkueen kauttalaskutukseen 10 e/lasku, joka jaetaan laskutettavien henkilöiden kesken laskulle.
Valmennusjoukkueiden taloudessa on otettava huomioon myös valmentajan / valmentajien sekä jojon / joukkueen huoltajan kustannukset kisamatkoilla. Tavoitteena on aina, ettei mukaan lähtevälle huoltajalle tai valmentajalle tule kisamatkasta omia kuluja, mutta toisaalta kisamatkan ajalta ei makseta valmennus- tai muita palkkioita. Joukkueen on myös yhdessä sovittava montako sellaista jojoa / huoltajaa, jonka kustannukset maksetaan, kisamatkalle tarvitaan. Valmentajien / joukkueenjohtajien / huoltajien lisenssit katetaan joukkueiden hallintomaksulla. Tuomarilisenssien kustannukset jaetaan joukkueen kesken.
Seura ei maksa joukkueiden kilpailumaksuja eikä tuomarisakkoja, vaan nämä kulut jäävät joukkueiden maksettavaksi.
5. KIRJANPITO, TOSITTEET JA LASKUT
Seuran toiminnanjohtaja tai muu seuran kirjanpidosta vastaava toimittaa seuran alustavan kirjanpidon tilitoimistolle. Kirjanpitotositteen on oltava alkuperäinen (voi olla myös skannattu) ja menotositteeseen on kirjattava asiasisältö. Kaikkia kuluja vastaan on oltava tosite.
Hallituksesta erikseen nimetty talousvastaava käy säännöllisesti läpi kirjanpitoaineiston yhteistyössä toiminnanjohtajan kanssa.
6. SEURAN JÄSENEN MAKSUT
Kaikki seurassa harrastava maksavat seuran syyskokouksen päättämän jäsenmaksun, (poislukien tietyt kurssimuotoiset erillismaksun ryhmät) jonka lisäksi maksetaan osallistumismaksut. Osallistumismaksuja voi maksaa halutessaan useammassa maksuerässä, mutta siitä pitää sopia etukäteen seuran toiminnanjohtajan kanssa.
Ensimmäiseen maksumuistutukseen lisätään 5 euron lisä. Tämän jälkeen tulee 2. maksumuistutus 5 euron lisällä, jonka jälkeen lasku menee perintään.
Valmennusjoukkueessa kilpailevien kuukausi- ja valmennus- ja leirimaksut ovat yhteneväiset (kaikki maksavat yhtä paljon). Kilpailijoilta perittävät erilliset maksut (esim. vaatteet ja varusteet) perustuvat todelliseen kuluun ja voivat näin ollen olla eriävät. Kilpailevan jäsenen / hänen vanhempansa tekemä talkootyö tai muu varainhankinta ei saa vaikuttaa kilpailijan maksun suuruuteen. Mikäli kilpailija vaihtaa toiseen joukkueeseen, maksaa hän maksunsa siirtymisestä lähtien uuteen joukkueeseen. Valmennusjoukkueiden tulee vanhempainpalaverissa tms. pyrkiä sopimaan, miten varainhankinnalla hankitut varat käytetään.
7. HARRASTUKSEN/KILPAILUTOIMINNAN LOPETTAMINEN
Lasten ja nuorten ryhmissä (sekä aikuisten esiintyvissä ja kilpailevissa ryhmissä) uusilla harrastajilla on 1-2 kokeilukertaa, joiden jälkeen on velvollisuus ilmoittaa lopettamisesta viipymättä Sykkeen toimistolle. Lopettamisen hyväksynnästä tulee saada kuittaus seuran työntekijältä. Tällaisissa tapauksissa lasku voidaan mitätöidä. Jatkopaikkalaisten tulee tehdä peruutus sovittuun ajankohtaan mennessä. Muutoin, jos osallistuja lopettaa harrastuksen kesken kauden, sitoutuu hän kuitenkin maksamaan koko kauden osallistumismaksun sekä jäsenmaksun, ellei lopettamisen syynä ole sairastuminen tai loukkaantuminen tai muu pakottava syy (esim. muutto toiselle paikkakunnalle). Sairastumis- ja loukkaantumistapauksissa voi toiminnanjohtaja tapauskohtaisesti myöntää hyvitystä kausimaksusta. Tarvittaessa toiminnanjohtaja voi pyytää seuran hallituksen mielipidettä asiaan ja samoin ollessaan tyytymätön voi seuran jäsen / alaikäisen vanhempi pyytää seuran hallitusta käsittelemään asiaa.
Maksettua jäsenmaksua ei palauteta.
Mikäli joukkueen/ryhmän lopettaminen johtuu seuran toiminnasta eli seura ei pysty tarjoamaan jäsenelle hänen ikäkaudelleen olevaa joukkuetta vanhan joukkueen lopettaessa voidaan maksusta tehdä seuraava palautus siltä ajalta, jolloin toimintaa ei enää ole tarjolla. Esimerkiksi jos toiminta päättyy lokakuussa ja osallistumismaksu on käsittänyt harjoitukset joulukuun loppuun, palautetaan marras- ja joulukuun osuus maksusta.
8. PÄIVÄRAHAT, KULUKORVAUKSET JA MUUT MAKSUT
Syke korvaa ohjaajille ohjaamiseen liittyviä kuluja niin, että ohjaaja sopii niistä aina etukäteen toiminnanjohtajan tai seuratyöntekijän kanssa (esim. musiikkihankinta, kalenteri, vihkot). Kulukorvausta vastaan on aina oltava tosite, joka toimitetaan toiminnanjohtajalle. Syke voi maksaa ohjaajalle ohjaukseen liittyvän bussilipun / bussikortin verottajan antaman ohjesäännön mukaisesti. Kilometrikorvauksia ei makseta palkalliselle työntekijälle silloin, kun kyseessä on ajomatka säännölliseen ohjaustyöhön. Sen sijaan kilometrikorvauksia voidaan maksaa etukäteen sovitusti esimerkiksi koulutus- tai leirimatkasta.
Syke voi erikseen sovittaessa maksaa työsuhteiselle ohjaajalle tai valmentajalle yhden tai kaksi koulutusta tai osan koulutuksesta vuodessa. Maksuun sisältyvät koulutuksen osallistumismaksu, sovittaessa myös matka- sekä majoituskulut. Joissain tilanteissa Syke voi maksaa leirille osallistuvan joukkueen valmentajalle leirin osallistumismaksun, esimerkiksi jos tämä katsotaan hänelle koulutukseksi. Pääsääntöisesti valmentajan maksu on kuitenkin joukkueen yhteisesti maksettava kuluerä.
Ohjaustyöstä voidaan maksaa sopimuksen mukaista palkkaa, seuratoimintaan liittyen ohjaustyö voi myös olla vapaaehtoista, jolloin palkkaa ei makseta. Sykkeen mukana kisoihin lähtevälle tuomarille maksetaan päiväraha ja kulukorvaus, mikäli Sykkeen ilmoittama tuomari ei saa kuluja haettua muualta (liitto, järjestävä seura tms.).
9. VARAINHANKINTA
Verottomia tulonlähteitä ovat mm. yhdistyksen omissa tapahtumissa järjestetyt arpajaiset, myyjäiset ja kahvio, edustusasuissa olevien mainosten tulot sekä kausijulkaisussa tai muissa yhteisön toimintaa välittömästi palvelevissa julkaisuissa (mm. kevätnäytöksen käsiohjelma) saadut mainostulot. Seuran omissa tapahtumissa myös tuotemyynti on mahdollista. Seura voi ottaa myös kannatusjäsenmaksuja sekä tehdä sponsorisopimuksia. Verovapaana varainhankintana voidaan pitää myös pienimuotoisten, satunnaisten tai kertaluontaisten talkoiden tekemistä yksityishenkilölle tai yrityksille.
Pienimuotoista tavanomaisten kulutustuotteiden myyntiä kilpa- ja valmennusryhmät (joille tulee kauden aikana kausimaksun ja jäsenmaksun lisäksi muita kuluja) voivat tehdä seuraavilla kriteereillä:
- pienimuotoisuus (euromääräinen, hallitus määrittelee summat erikseen kausittain)
- toteutetaan talkootyönä, ei palkatun henkilökunnan voimin
- myydään vain jäsenille, perheenjäsenille, tuttaville ja naapureille, ei muutoin markkinoida missään
- tuotteita ei myydä pysyvästä myyntipaikasta
- myynti on satunnaista
- tuotteen hinta on selvästi korkeampi kuin vastaavasta tuotteesta muualla perittävä hinta (ei kilpaile elinkeinonharjoittajien kanssa) eli ostaja tietää tukevansa ostoksella yhdistyksen toimintaa.
Varainhankinnan tuotot täytyy käyttää kuluvan kauden aikana eli niitä ei voi siirtää seuraavalle kaudelle (pois lukien suurtapahtumiin esim. Gymnaestrada kerättävät rahat). Varainhankinnan tuottoja ei voi käyttää jäsen- eikä kausimaksujen maksamiseen.
Olennaista varainhankinnassa on, että se käydään aina etukäteen seuran työntekijän kanssa läpi ja näin varmistetaan, että se on liikuntaseuralle verovapaaksi katsottua sekä seuran arvojen mukaista toimintaa.
Yleishyödyllisten yhdistysten verotuksesta lisää tietoa TÄÄLLÄ
10. KIITOKSET JA MUISTAMISET
Seura voi kiittää vapaaehtoisia, seuran jäseniä ja työntekijöitä. Muistamisena tai kiitollisuuden osoituksena annettavat arvoltaan vähäiset tavaralahjat ovat saajalleen verovapaita silloin, kun niitä ei ole sovittu korvaukseksi työn tekemisestä.
Verovapaana arvoltaan vähäisenä tavaralahjana voidaan pitää kiittämistarkoituksessa annettua lahjaa, jos - henkilö on tehnyt vapaaehtoistyötä yleishyödyllisen yhteisön tai julkisyhteisön hyväksi, - lahjaa ei ole sovittu vastikkeeksi työn tekemisestä - henkilö ei ole saanut valita lahjaa vapaasti, - lahja on saatu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena, ja - sen arvo on enintään 100 euroa.
Tämä talousohjesääntö on hyväksytty Muuramen Syke ry:n hallitus kokouksessa 11.5.202